Dirigenten

John Sonderen – Dirigent Shuffle, Snuffle en slagwerkdocent

Nadat ik van jongs af aan opgegroeid ben met muziek, in diverse orkesten en ensembles heb gespeeld, besloot ik na de middelbare school bij ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten aan het conservatorium in Arnhem te gaan studeren. Ik heb lessen gehad van een groot aantal docenten, maar hoofdzakelijk van Gert Bomhof, Martin Geesinck, Ruud Stotijn, Peter Prommel, Jan Roel Hamersma en Pieter Royen. Mijn hoofdvak in de Bachelor is klassiek slagwerk geweest, met de bijvakken drums en percussie. In mijn Masterstudie heb ik me vooral geconcentreerd op ensemble en orkestspel en ik heb me verdiept in het combineren van slagwerk met andere kunstdisciplines als muziektheater, dans en beeldende kunst.

Op dit moment werk ik naast de Shuffle Percussion Group bij 2 andere slagwerkensembles. Ik ben dirigent bij de slagwerkgroep van Liemers Harmonie Duiven en van de slagwerkgroep Crescendo Ooy-Zevenaar. In Zevenaar zoeken we artistiek graag grenzen op, om het uiterste uit de slagwerkers te halen. We werken op het allerhoogste niveau in de slagwerkmuziek in Nederland. In Duiven werken we aan zo goed als alle disciplines binnen het slagwerk. We spelen concertrepertoire, taptoemuziek samen met het orkest en we verzorgen ook optredens waarbij we de diversiteit van slagwerk laten horen in een enthousiast jasje gestoken!

Naast dirigeren vind ik het superleuk dat ik ook zelf nog veel speel. Natuurlijk speel ik mee in Shuffle, maar ook in Framoja Percussiasten (theaterslagwerktrio), Turn Up The Brass (Vette funk gecombineerd met de authentieke New Orleans groove en hip hop), Soul Made (10 koppige soul-funk-feestband) en het Gelders Fanfare Orkest. Daarnaast speel ik regelmatig bij diverse beroepsorkesten en ensembles zoals het Gelder Orkest.

Een ander groot onderdeel van mijn werk is het verzorgen van lessen. Ik geef lessen bij de ensembles waar ik ook dirigeer, maar daarnaast verzorg ik ook de opleiding bij Excelsior Eibergen en Excelsior Oostendorp. Sinds kort geef ik lessen Ritme-ensemble voor de opleiding Muziektheater bij ArtEZ. Hiernaast verzorg ik ook regelmatig workshops op scholen en voor groepen die dat leuk vinden.

Ik vind het een eer om met de enthousiaste jongens en meiden van Shuffle en Snuffle te mogen werken! Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij Muziek Vereniging Groenlo. Na 2 fantastische theatershows staan we momenteel weer voor een aantal leuke projecten en uitdagingen! Die wil ik zeker met ze aangaan! Ik hoop dat we een voorloper kunnen zijn in de slagwerkwereld, en dat we in de toekomst de ingeslagen weg nog verder kunnen uitbouwen!

Maarten Zaagman - slagwerkdocent

Hoi ik ben Maarten Zaagman, de nieuwe leraar bij muziekvereniging Groenlo. Samen met John en Frans gaan we er komend seizoen tegenaan om de leerlingen kennis en enthousiaste bij te brengen over slagwerk en performance. Om een beetje kennis te maken zal ik me bij deze even voorstellen.

Ik begon al op vroege leeftijd met slagwerk en speelde veel in slagwerkgroepen en bij orkesten. Na de middelbare school studeerde ik informatica. Tijdens deze studie behaalde ik al mijn diploma directie voor slagwerkgroepen. Nadat ik de bachelor binnen had kon ik me richten op mijn echte liefde, muziek; ik behaalde mijn bachelor slagwerk in 2011 aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Naast slagwerk richtte ik me op harmonieleer, compositie en directie. Tijdens deze studie leerde ik muziektheater kennen hier werd ik zo door geïnspireerd dat ik besloot om voor mijn master over te stappen. In de master die ik afsloot in 2013 heb ik me verbreed richting improvisatie op marimba, zang en electronica. Ik combineerde tijdens deze studie al mijn kennis van muziek en informatica met theater. Ik ben al jaren werkzaam als dirigent bij diverse slagwerkgroepen en speelde onderandere bij producties van Kwatta en Het Gelders Orkest. Het spelen in producties in het theater is waar mijn hart ligt.

Shuffle heb ik leren kennen tijdens Slagroom, waar ik Marimba Spiritual mocht spelen. In Slapstick speelde ik helaas niet maar ik mocht wel diverse werken componeren waaronder Prozac voor body-percussion en Octo-pussy: dubstep voor sax en slagwerkgroep. Ik heb Shuffle leren kennen als een warme en vriendelijke groep met veel humor, lef en ondernemendheid.

Dat zijn precies de dingen die ik de jonge leerlingen bij wil brengen (naast feilloze techniek, sterke muzikaliteit en een beetje discipline natuurlijk;)

Frans Kemna – Slagwerkdocent

Werd geboren op 9 augustus, 1990 in het mooie pittoreske dorp Eibergen.

Hier ging hij naar de basisschool met al zijn vrindjes en vrindinnetjes en zoals ieder kind groeide ook Frans op tot een tiener.
Daarom ging hij zijn studie vervolgen aan het Marianum Lyceum te Groenlo, waar hij aan de HAVO studeerde. Verder studeerde Frans een jaar Theatertechniek aan het ROC van Twente te Hengelo, een jaar vooropleiding Klassiek Slagwerk aan het ArtEZ Conservatorium te Arnhem, en ook een jaar vooropleiding Jazz en Pop Percussie. Heden studeert hij Multimediavormgeving.

Naast lesgeven is Frans ook actief bij:
- Shuffle Percussion Group
- Framoja! Percussiasten